Tuesday, July 23, 2024

អត្ថប្រយោជន៍នៃការទទួលផ្លែប័រ ដែលល្អសម្រាប់សុខភាព

ផ្លែប័រត្រូវបានគេចាត់ថ្នាក់ថាជាអាហារពិសេស ពីព្រោះវាល្អបំផុតសម្រាប់សុខភាព។ ហើយវាពិតជាល្អប្រសើរសម្រាប់រាងកាយរបស់អ្នក ដូច្នេះអ្នកគួរតែញ៉ាំផ្លែប័រឲ្យបានរាល់ថ្ងៃ ទើបដឹងពីប្រសិទ្ធភាពដ៏អស្ចារ្យរបស់វា។

១)អាចព្យាបាលជំងឺរលាកសន្លាក់

ប្រសិនបើអ្នកចង់ជៀសវាងជំងឺរលាកសន្លាក់នាពេលអនាគត អ្នកត្រូវតែញ៉ាំផ្លែបឺរ។ ការស្រាវជ្រាវបង្ហាញថាការប្រើប្រាស់ប្រេងផ្លែប័រ និងញ៉ាំផ្លែប័រ អាចនាំឱ្យមានរោគសញ្ញាថយចុះនៃការឈឺចាប់ ដែលទាក់ទងនឹងជំងឺរលាកសន្លាក់។ ការសិក្សាក៏បង្ហាញផងដែរថា ប្រេងផ្លែបឺរមានប្រសិទ្ធភាពបំបាត់ការឈឺចាប់ដែលទាក់ទងនឹងជំងឺសន្លាក់ត្រគាក​ និងជង្គង់។

២)ល្អសម្រាប់ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ

ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះនិងកូនរបស់ពួកគេនឹងទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើន ប្រសិនបើម្តាយញ៉ាំផ្លែប័រ ព្រោះការសិក្សាបានបង្ហាញថា ផ្លែបឺរបន្ថែមអាស៊ីតហ្វូលិក ដែលអាចជួយការពារកុំឲ្យពិការភាពពីកំណើត។ ដូចគ្នានេះផងដែរផ្លែប័រគឺសំបូរទៅដោយវីតាមីន K ហើយអ្នកវិទ្យាសាស្ត្របានណែនាំឱ្យញ៉ាំផ្លែប័រមុនពេលមានផ្ទៃពោះ និងពេលមានផ្ទៃពោះផងដែរ។

៣)ផ្ទុកនូវប៉ូតាស្យូមច្រើនជាងផ្លែចេក

អ្នករាល់គ្នាដឹងថាប៉ូតាស្យូមមានសារៈសំខាន់ប៉ុណ្ណាសម្រាប់តំរូវការអាហារូបត្ថម្ភរបស់អ្នក។ ផ្លែប័រមាន ១៤% នៃការទទួលទានប៉ូតាស្យូមប្រចាំថ្ងៃក្នុងមួយពេលជាវិធីដ៏ល្អដើម្បីជម្រុញការសម្រកទម្ងន់របស់អ្នកផងដែរ។

៤)ផ្លែប័រគឺជាអាហារដ៏ល្អសម្រាប់សុខភាពបេះដូង

ផ្លែប័រនឹងជួយធ្វើឱ្យអ្នកមានរាងស្អាតហើយស្ទើរតែ ៨០ ភាគរយ ដែលកាឡូរីរបស់វាបានមកពីខ្លាញ់ដែលអ្នកគិតថាអាចបង្កបញ្ហា ប៉ុន្តែមិនមែនជារបៀបដែលវាដំណើរការនោះទេ។ ខ្លាញ់នៅក្នុងផ្លែប័រគឺជាអាស៊ីតអូលីកដែលត្រូវបានគេស្គាល់ថាជួយឱ្យរាងកាយរបស់អ្នកប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងការរលាក ផ្តល់សុខភាពល្អដល់បេះដូង និងជំងឺមហារីកផ្សេងៗ។

៥)ផ្លែប័រអាចគ្រប់គ្រងកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម

មនុស្សជាច្រើនរងគ្រោះដោយសារការញ៉ាំស្ករច្រើននៅក្នុងកាហ្វេ​ ភេសជ្ជៈ និងអាហារ។ តាមរយៈការទទួលទានជាតិស្ករទាំងអស់នេះមានជាតិគ្លីសេម៉ីខ្ពស់ ដែលនាំឱ្យមានការកើនឡើងនូវជាតិស្ករក្នុងឈាម ហើយវានឹងបង្កផលកាន់តែអាក្រក់កើតឡើង។

តែផ្លែបឺរអ្នកកំពុងបន្ថែមខ្លាញ់ដែលជួយបំប៉នជាតិស្ករក្នុងឈាម ដើម្បីជួយរក្សាកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមរបស់អ្នកឱ្យមានស្ថេរភាព។ លើសពីនេះទៅទៀតការស្រាវជ្រាវបង្ហាញថា ផ្លែប័រអាចជួយការពារជំងឺ និងបញ្ហាដែលទាក់ទងនឹងអាំងស៊ុយលីននាពេលអនាគត។

៦)ផ្លែប័រអាចការពារថ្លើមរបស់អ្នក

ផ្លែប័រពិតជាអាចជួយថ្លើមអ្នកបាន ​ព្រោះវាត្រូវបានគេរកឃើញថាអាចការពារប្រឆាំងនឹងជំងឺថ្លើម។ ផ្លែប័រផលិតជាតិស្ករដែលដើរតួជាមធ្យោបាយដើម្បីច្រោះសារធាតុដែលបំផ្លាញពីការចូលទៅក្នុងកោសិកាក្នុងថ្លើមរបស់អ្នក។ អ្នកដែលទទួលរងពីជំងឺទាក់ទងនឹងថ្លើមច្រើនតែខ្វះជាតិស្ករ ហើយប្រសិនបើពួកគេបន្ថែមផ្លែបឺរប្រចាំថ្ងៃ វានឹងធ្វើឲ្យថ្លើមល្អ។

 មិនត្រឹមតែប៉ុណ្ណោះទេ ផ្លែបឺរក៏សំបូរទៅដោយវីតាមីន C និង E ផងដែរ ដែលវីតាមីនទាំងនេះជួយប្រឆាំងរ៉ាឌីកាល់សេរីដែលការពារកោសិកាថ្លើមពីការខូចខាតកាន់តែច្រើន។

៧)ផ្លែប័រធ្វើឱ្យឆ្អឹងរបស់អ្នករឹងមាំ

ទឹកដោះគោគឺល្អក្នុងការជួយឱ្យឆ្អឹងរបស់អ្នករឹងមាំ ប៉ុន្តែផ្លែប័រគឺកាន់តែល្អ។ ផ្លែប័រគឺសំបូរទៅដោយអាស៊ីតហ្វូលិក វីតាមីន K និងទង់ដែង ហើយទាំងអស់នេះគឺចាំបាច់សម្រាប់សុខភាពឆ្អឹងទាំងមូលដែលជួយឱ្យមានសុខភាពល្អ។

៨)ផ្លែប័រនឹងធ្វើឱ្យអារម្មណ៍អ្នកប្រសើរឡើង

ផ្លែបឺរនឹងធ្វើឲ្យអ្នកមានអារម្មណ៍ប្រសើរ ព្រោះវាពោរពេញទៅដោយជាតិប៉ូតាស្យូម និងអាស៊ីតហ្វូលិក ដែលសារធាតុចិញ្ចឹមទាំងពីរនេះត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាមួយនឹងការប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងជំងឺធ្លាក់ទឹកចិត្ត។ ការសិក្សារប់អ្នកវិទ្យាសាស្ត្របង្ហាញថាអ្នកដែលមានជំងឺធ្លាក់ទឹកចិត្តច្រើនតែមានកម្រិតប៉ូតាស្យូមទាប ។

៩)ប្រឆាំងនឹងហានិភ័យនៃជំងឺមហារីក

គ្មាននរណាម្នាក់ចង់ស្តាប់គ្រូពេទ្យប្រាប់ពួកគេ ឬមនុស្សជាទីស្រឡាញ់របស់ពួកគេថា ពួកគេមានជំងឺមហារីកទេ។ វិធីមួយដើម្បីប្រឆាំងនឹងជំងឺដ៏អាក្រក់នេះគឺការទទួលទានផ្លែបឺរ។ ការសិក្សាជាច្រើនរាប់មិនអស់បានបង្ហាញថាផ្លែប័រគឺជាមធ្យោបាយត្រឹមត្រូវមួយដើម្បីការពារជម្ងឺមហារីកមួយចំនួន។ នៅពេលដែលការស្រាវជ្រាវកាន់តែច្រើនត្រូវបានធ្វើលើផ្លែបឺរ និងទំនាក់ទំនងរបស់ពួកវាទៅនឹងហានិភ័យនៃជំងឺមហារីក ។

១០)ជួយការពារស្បែក

ផ្លែប័រធ្វើការដើម្បីការពារស្បែករបស់អ្នកឱ្យមានសុវត្ថិភាពប្រឆាំងនឹងការបំផ្លាញកាំរស្មី UV ពីព្រះអាទិត្យ ។ រឹតតែគួរឱ្យចាប់អារម្មណ៍ផ្លែបឺរនេះជួយឱ្យស្បែករបស់អ្នករលោង ។​ ផ្លែបឺរគឺស្រូបយកសមាសធាតុផ្សំដែលជួយពង្រឹងដល់សុខភាព ដូច្នេះគួរតែញ៉ាំផ្លែប័រទៅក្នុងការទទួលទានអាហារប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នកផងដែរ។

រៀបចំដោយ #SharedKnowledgeHealth

ដកស្រង់ចេញពីគេហទំព័រក្នុងស្រុក KhmerLoad

0 comments:

Post a Comment