Thursday, June 13, 2024

អត្ថប្រយោជន៍របស់ផ្លែប៉ោម

ផ្លែ​ប៉ោម​គឺ​ជា​ចំណី​អាហារ​ដែល​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​សារធាតុ​អង់ទីអ៊ុកស៊ីដង់ និង​សរសែ​។ ទទួល​ទាន​ផ្លែ​ប៉ោម​ ជា​ប្រចាំ​ អាច​ជួយ​ទ្រទ្រង់​សុខភាព​យើង​ផង និង​ជួយ​កាត់​បន្ថយ​គ្រោះ​កើត​​ជំងឺ​សរសែ​ឈាម​បេះដូង ជំងឺ​មហារីក និង​ជំងឺ​ហឺត។


តើ​ផ្លែ​ប៉ោម​ មាន​គុណ​ប្រយោជន៍​យ៉ាង​ណាចំពោះ​សុខភាព ? តើ​ត្រូវ​ជ្រើស​រើស​ផ្លែ​ប៉ោម​ប្រភេទ​ណា ? និង​ទទួល​ទាន​ក្នុង​កំរិត​ណា ទើប​អាច​ទាញ​ផល​ល្អ​មក​បំរើ​សុខភាព​យើង​បាន ?

១) កាត់​បន្ថយ​គ្រោះ​​កើត​ជំងឺ​សរសៃ​ឈាម​បេះដូង  ៖ អំណាច​ផ្នែក​អង់ទីអុកស៊ីដង់​របស់​ផ្លៃ​ប៉ោម អាច​ចូល​រួម​ចំណែក​កាត់​បន្ថយ​គ្រោះកើត​ជំងឺ​សរសៃ​ឈាម​បេះដូង។ ព្រោះ​ អំណាច​អង់ទីអុកស៊ីដង់​ក្នុង​ផ្លែប៉ោម នេះ​ជួយ​ទៅ​កាត់​បន្ថយ និង​ការពារ​ជាតិ​ខ្លាញ់​លីពីន​ ដែល​មាន​ចរន្ត​ក្នុង​ឈាម​ និង​ជួយ​កាត់​បន្ថយ​អត្រា​ជាតិ​កូឡេស្តេរ៉ូល​ខ្លាញ់​ក្នុង​ឈាម​ផង។

២) កាត់​បន្ថយ​គ្រោះ​​កើតជំងឺ​ហឺត ៖ អ្នក​មាន​ជំងឺ​នេះ គួរ​តែ​បរិភោគ​ផ្លែ​ប៉ោម​ជា​ប្រចាំឬ ?! ញ៉ាំ​ផ្លែ​ប៉ោម​ (២​ផ្លែ​ ឬ​ច្រើន​ជា​ង​នេះ ​ក្នុង​មួយ​សប្តាហ៍​) ​នោះ​មុខ​ងារ​ផ្លូវ​ដង្ហើម​ ​ហេតុ​ទាំង​ឡាយ​ដែល​បង្ក​ឡើង​ដោយ​ជំងឺ​​ហឺត​ ព្រមទាំង ការ​រលាក​ផ្លូវ​ដង្ហើម​ នឹង​បាន​ទទួល​ឥទ្ធិពល​ការពារ​ពី​សារធាតុ​គ្មាន​ពីរ​នៃ​ផ្លែ​ប៉ោម។ សារធាតុ​ប៉ូលីហ្វេណុល និង​ហ្លាវ៉ូណូអ៊ីត របស់​ផ្លែប៉ោម​​ នឹង​ទៅ​បង្កើន​សមត្ថភាព​ផ្នែក​អង់ទីអុកស៊ីដង់​របស់​សរីរាង្គ​កាយ​យើង ដោយ​ទៅ​បញ្ចុះ​ភាព​រាលដាល​រលាក​របស់​អ្នក​មាន​ផ្ទុក​ជំងឺ​ហឺត។

៣) កាត់​បន្ថយ​គ្រោះ​​កើតជំងឺ​មហារីក ៖ ការ​សិក្សា​ជា​ច្រើន​បានប​ង្ហាញ​ថា​ ការ​បរិភោគ​ផ្លែ​ប៉ោម ជា​ប្រចាំ​ អាច​កាត់​បន្ថយ​គ្រោះ​ជួប​ជំងឺ​មហារីក ជា​ពិសេសជំងឺ​មហារីក​សួត មហារីក​ពោះវៀនទ័ល។

 

គួរ​បរិភោគ​ផ្លែ​ប៉ោម​មួយ​ណា និង​យ៉ាង​ដូចម្តេច ?

ជា​សរុប បរិភោគ​ផ្លែ​ប៉ោម​គឺដូច​ជា​មានកូន​សោ​ ចាក់​បើក​ទុយយោឱ្យ​ឈាម​មាន​ចរន្ត​ហូរ​កាត់​សរីរាង្គ​កាយ​បាន​ដោយ​ស្រួល​។ ផ្លែ​ប៉ោម​មាន​ផ្ទុក​សារធាតុ​ប៉ូលីហ្វេណុល​ ដែល​មាន​អំណាច​អង់ទីអុកស៊ីដង់​ដ៏​ខ្លាំង​ក្លា និង​អំណាច​ប្រឆាំង​នឹង​កោសិការ​មហារីក។ អំណាច​អង់ទីអុកស៊ីដង់​របស់​ប៉ោម តែ ១០០​ក្រាម​ ស្មើ​ស្រេច​នឹងគ្រាប់​ថ្នាំ​​វីតាមីនសេ ១៥០០មីល្លីក្រាម ឬ​ស្មើ​នឹង​បរិភោគ​ផ្លែ​ក្រូច ២០​ផ្លែ។ សារធាតុ​ប៉ូលីហ្វេណុល មាន​ច្រើន​បំផុត​នៅ​ជាប់​សំបក។ ផ្លែ​ប៉ោម​មាន​ញាត់​ពេញ​ទៅ​ដោយ​ម៉ូលេគុល​ផ្សេង​ទៀត​ ដូច​ជា​ប្រូស៊ីយ៉ានីឌីន គែរសេទីន អាស៊ីតក្លេរ៉ូហ្សេនិក កាតេឈីន ដែល​អាច​ធ្វើ​ឱ្យ​អត្រា​ជាតិ​ស្ក​រ និង​ខ្លាញ់​ក្នុង​ឈាម​ធ្លាក់​ចុះ​ និង​ការ​ពារ​បាន​គ្រោះ​កើត​ជំងឺ​សរសៃ​ឈាម​បេះដូង។ ​ការសិក្សា​ទើប​បាន​បញ្ជាក់​ទៀត​ថា ការ​ទទួល​ទាន​ផ្លែ​ប៉ោម​ជា​ជារៀង​រាល់​ថ្ងៃ អាចកាត់​បន្ថយ​គ្រោះ​​ដាច់​សរសៃ​ឈាម​ក្នុង​ក្បាល។ ជា​ផ្លែ​ឈើ​តូច​មួយ សម្បូរ​ដោយ​ជាតិ​អាស៊ីត​អឡាហ្សិក និង​ឌែលហ្វីនីឌីន ម៉ូលេគុល​ពីរ​នេះ​ អាច​ទៅ​កំចាត់​ដុំ​ពក​ ដុំ​មហារីក​ ដោយ​ទៅ​បង្អាក់​មិន​ឱ្យ​ប្រព័ន្ធ​ឈាម​​ក្បែរ​គ្នា អាច​ពូន​ផ្តុំ​គ្នា​ជា​ដុំ​​បាន។

រៀបចំដោយ #SharedKnowledgeHealth

0 comments:

Post a Comment