Friday, June 14, 2024

គុណសម្បត្តិ និងអាហារដែលសម្បូរប៉ូតាស្យូម

ប៉ូតាស្យូម​ គឺ​ជា​ជាតិ​រ៉ែ​សំខាន់​ដែលយើង​​ត្រូវការ​សម្រាប់​មុខងារ​សំខាន់ៗ​ជា​ច្រើន​របស់​រាងកាយ​។ បើ​សិន ជា​​កង្វះ​ប៉ូតាស្យូម​​អាច​បង្ក​ឲ្យ​យើង​មាន​រោល​រមាស់ អស់កម្លាំង លើស​សម្ពាធ​ឈាម ខ្សោយ និង​ញ័រ​ទ្រូង។

ហេតុអ្វី​ប៉ូតាស្យូម​សំខាន់​សម្រាប់​រាងកាយ?  ប៉ូតាស្យូមមានតួនាទី៖​

   - ដើរតួ​ជា​អេឡិចត្រូលីត​នៅ​ក្នុង​រាងកាយ

   - រក្សា​លំនឹង​សារធាតុ​រាវ

   - ដើរ​តួនាទី​សំខាន់​ដល់​ដំណើរការ​របស់​ប្រព័ន្ធ​ប្រសាទ

   -រក្សា​ដំណើរការ​របស់​សាច់ដុំ និង​បេះដូង។

គេ​រក​ឃើញ​ថា​របបអាហារ​សំបូរ​ដោយ​ប៉ូតាស្យូម និង​ខ្លាញ់ត្រី​អាច​បន្ថយ​ហានិភ័យ​ជំងឺ​បេះដូង។

តើ​អាហារ​ណា​ខ្លះ​មាន​ប៉ូតាស្យូម​ច្រើន?

១) សណ្ដែក​សៀង៖ សណ្ដែក​សៀងចំនួន​ ១៧៩ក្រាម មាន​ផ្ទុក​ប៉ូតាស្យូម ចំនួន ៨២៩មិល្លីក្រាម​។ យោងតាមការ​សិក្សាបាន​បង្ហាញ​ថា ​ការ​បង្កើន​ការ​ញ៉ាំ​ជាតិ​ប៉ូតាស្យូម​ ៤៥% ​នៃ​កម្រិត​ត្រូវការ​ប្រចាំ​ថ្ងៃ​អាច​បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ ជំងឺ​ដាច់​សរសៃ​ឈាម​ខួរក្បាល​ បាន​២១%។ ក្រៅពីនេះ សណ្ដែក​សៀង ​ក៏​សំបូរ ​ដោយ​សារធាតុ​ចិញ្ចឹម​សំខាន់​ផ្សេងទៀត​ផងដែរ ដូចជា​ ហ្វូឡាត (Folate) ម៉ាញ៉េស្យូម ជាតិដែក ម៉ងកាណែស (Manganese) និង​ជាតិសរសៃ។

២) ស្ពៃពួយឡេង៖ ស្ពៃពួយឡេង​ គឺ​ជា​បន្លែ​មួយ​ដែល​មាន​ប៉ូតាស្យូម​ខ្ពស់។ ស្ពៃពួយឡេង​ ចំនួន ១៨០​ក្រាម ​មានផ្ទុកនូវ​ប៉ូតាស្យូម​ប្រហែល ៦៧៥​មិល្លីក្រាម។ ក្រៅពី​ប៉ូតាស្យូម ស្ពៃពួយឡេង​ក៏​មានផ្ទុកនូវ​វីតាមីន A កាល់ស្យូម វីតាមីន K និងម៉ង់កាណែស ដែលសារធាតុចិញ្ចឹម​ទាំង​នេះ​សុទ្ធតែអាច​ជួយ​ដល់ សុខភាព​ឆ្អឹង មេតាបូលីស និង​ប្រព័ន្ធ​ភាព​ស៊ាំនៃរាងកាយ។

៣) មើម​ Beet៖ មើម Beet ចំនួន ១៧០​ក្រាម អាច​ផ្តល់ជាតិ​ប៉ូតាស្យូម ​ប្រហែល ​៥១៨ ​មិល្លីក្រាម។ មើម Beet ​នេះ​ ក៏​សំបូរទៅ​ដោយ​ ជាតិ​សរសៃ ម៉ង់កាណែស និងហ្វូឡាតe។ រីឯ ​ជាតិ​ពណ៌​ក្រហម​របស់​មើម Beet ​នេះវិញ គឺ​ជា​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម ​ដែល​ប្រឆាំង​នឹង​ការ​ខូចខាត​ ដែលបង្ក​ដោយ​ពពួក​រ៉ាឌីកាល់​សេរី​ ដើម្បី​ពង្រឹង​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំនៃរាងកាយរបស់យើង។ មើម Beet ​នេះ​ក៏​មាន ​នីដ្រាត​ ដែល​ល្អ​សម្រាប់​សុខភាព​បេះដូងផងដែរ។

៤) ផ្លែ​ចេក​៖ ផ្លែ​ចេក​មួយ​ផ្លែ​ មានផ្ទុកជាតិ​ប៉ូតាស្យូម​ ចំនួន៤២២ ​មិល្លីក្រាម។ ផ្លែចេក​ជា​ជម្រើស​ដ៏​ល្អ​សម្រាប់​បំពេញ​ជាតិ​ប៉ូតាស្យូម​ឡើង​វិញ ​ក្រោយ​ពីការធ្វើលំ​ហាត់​ប្រាណ​ ឬ​ពេល​អាកាសធាតុ​ក្ដៅ​ខ្លាំង។ ផ្លែ​ចេក ​ក៏​សំបូរ​ដោយ​ជាតិ​សរសៃ​ដែល​ល្អ​សម្រាប់​ពោះវៀន​ដែរ។

៥) ផ្លែ​ប៊ឺរ៖ ផ្លែប៊ឺរ ជាប្រភេទ​ផ្លែ​ឈើ​ដែល​សំបូរទៅ​ដោយ​ជាតិប៉ូតាស្យូម និង​ល្អ​សម្រាប់​បេះដូង​ ។ ផ្លែ​ប៊ឺរ​មួយ​ផ្លែ​មាន​ប៉ូតាស្យូម​ប្រហែល ៧៥០​មិល្លីក្រាម។ ក្រៅពីនេះ ផ្លែ​ប៊ឺរ​ក៏​សំបូរ​ទៅដោយ​​ជាតិ​ខ្លាញ់ល្អ ជាតិ​សរសៃ វីតាមីន C វីតាមីន B6 វីតាមីន K សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម និងហ្វូឡាត ​ដែលជាជម្រើស​ល្អ​សម្រាប់​សុខភាព​បេះដូង។

៦) ត្រី​សាល់ម៉ុន៖ ត្រី​សាល់ម៉ុន ចំនួន ១៨៧ក្រាម ​មានផ្ទុកនូវជាតិ​ប៉ូតាស្យូម ​ប្រហែល​ ៦៨៣មិល្លីក្រាម។ បន្ថែម​ពី​នេះ ត្រី​សាល់ម៉ុន​ ក៏សំបូរទៅ​ដោយ​អាស៊ីតខ្លាញ់​អូមេហ្គា៣ វីតាមីន និង​ជាតិរ៉ែ​សំខាន់​សម្រាប់​ខួរក្បាលផងដែរ។

៧) ទឹកដូង៖ ទឹក​ដូង​តែមួយ​កែវ ផ្ទុកនូវជាតិ​ប៉ូតាស្យូម ប្រហែល ​៦០០មិល្លីក្រាម។ ទឹក​ដូង​ជា​ជម្រើស​ដ៏​ល្អ​សម្រាប់​បំពេញ​ជាតិ​ទឹក​ឡើង​វិញ​ដល់​រាងកាយ ជាពិសេស​ក្រោយ​ពីការធ្វើលំ​ហាត់ប្រាណរួច​ និង​នៅ​ពេល​អាកាសធាតុ​ក្ដៅ។ ការ​សិក្សា​ជា​ច្រើន​បាន​រក​ឃើញ​ថា ​ទឹកដូង​មាន​ប្រសិទ្ធភាព​ជាង​ទឹក​ធម្មតា​ក្នុង​ការ​បំពេញ​ជាតិ​ទឹក​ឡើង​វិញ​ដល់​រាងកាយ។

៨) ផលិតផល​ធ្វើ​ពី​ទឹកដោះគោ៖ ទឹកដោះគោ​មួយ​កែវ​ មានផ្ទុកជាតិ​ប៉ូតាស្យូម​ប្រហែល ៣០០​មិល្លីក្រាម ហើយ​ទឹកដោះគោ​មានផ្ទុកនូវជាតិខ្លាញ់​ទាប ​មាន​ប៉ូតាស្យូម ៤០០​មិល្លីក្រាម​​​។ រីឯ ពពួក​យ៉ាអួ​តែ មួយ​ពែង (ចំនួនប្រហែល ២៤៥ក្រាម) ផ្តល់ជាតិប៉ូតាស្យូម​ ប្រហែល ៤០០មិល្លីក្រាម និង​បាក់តេរី​ល្អ​ជាច្រើន​ដែល​ជួយ​ដល់​ដំណើរការរបស់​ពោះវៀន។ សម្រាប់​យ៉ាអួ យក​ល្អ​គួរ​ជ្រើសរើស​យ៉ាអួ​ណា ដែល​មិន​មាន​សារធាតុ​បន្ថែម​រសជាតិ ឬ​ស្ករ។

៩) ផ្លែ​ក្រូច៖ ផ្លែ​ក្រូច​ក្រៅពីមានផ្ទុកនូវ​វីតាមីន C ខ្ពស់ហើយនោះ ក៏​មាន​ផ្ទុកនូវជាតិ​ប៉ូតាស្យូម​ផងដែរ។ ទឹកក្រូច​មួយ​កែវ​ មាន​ផ្ទុកប៉ូតាស្យូម​ប្រហែល ៤០០មិល្លីក្រាម។ ក្រៅពី​នេះ ក្រូចក៏​មានផ្ទុកនូវ ​វីតាមីន A  ហ្វូឡាត វីតាមីន B1 និង​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម។

១០) ដំឡូងបារាំង៖ ដំឡូងបារាំង​ដុត ៣០០ក្រាម ​ផ្តល់​ប៉ូតាស្យូម​ ១២៧៥​មិល្លីក្រាម។ ដំឡូងបារាំង​ក៏​មានផ្ទុកនូវ​ពពួក​កាបូអ៊ីដ្រាត និង​ជាតិសរសៃ​ដែល​ល្អ​សម្រាប់​សុខភាព​ដែរ។  រីឯ ​ដំឡូង​ជ្វា ១៨០ក្រាម​ផ្ទុក​ប៉ូតាស្យូម ៦៧៥​មិល្លីក្រាម។

១១) ទឹក​ជ្រលក់​ប៉េងប៉ោះ៖ ទឹក​ជ្រលក់​ប៉េងប៉ោះ​ ២៤៤ក្រាម​ មាន​ប៉ូតាស្យូម ​ប្រហែល​៦៣៨មិល្លីក្រាម។ ទឹក​ជ្រលក់​ប៉េងប៉ោះ​ក៏​សំបូរ​ដោយ​ វីតាមីន A  វីតាមីនC  វីតាមីនE  វីតាមីន B6 និង​ស្ពាន់។ រីឯ ​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្មដែលមាន​ក្នុង​ប៉េងប៉ោះ​ ក៏អាច​ប្រឆាំង​នឹង​ការ​ខូចខាត​ ដែលបង្ក​ដោយ​ពពួក​រ៉ាឌីកាល់​សេរី ប្រឆាំង​ការរលាក និង​ពង្រឹង​ប្រព័ន្ធ​ភាព​ស៊ាំ ៕

រៀបចំដោយ #SharedKnowledgeHealth

ដកស្រង់ចេញពីគេហទំព័រក្នុងស្រុក ហេឡូគ្រូពេទ្យ

0 comments:

Post a Comment