ប៉ូតាស្យូម គឺជាជាតិរ៉ែសំខាន់ដែលយើងត្រូវការសម្រាប់មុខងារសំខាន់ៗជាច្រើនរបស់រាងកាយ។ បើសិន ជាកង្វះប៉ូតាស្យូមអាចបង្កឲ្យយើងមានរោលរមាស់ អស់កម្លាំង លើសសម្ពាធឈាម ខ្សោយ និងញ័រទ្រូង។
ហេតុអ្វីប៉ូតាស្យូមសំខាន់សម្រាប់រាងកាយ? ប៉ូតាស្យូមមានតួនាទី៖
-
ដើរតួជាអេឡិចត្រូលីតនៅក្នុងរាងកាយ
-
រក្សាលំនឹងសារធាតុរាវ
-
ដើរតួនាទីសំខាន់ដល់ដំណើរការរបស់ប្រព័ន្ធប្រសាទ
-រក្សាដំណើរការរបស់សាច់ដុំ
និងបេះដូង។
គេរកឃើញថារបបអាហារសំបូរដោយប៉ូតាស្យូម
និងខ្លាញ់ត្រីអាចបន្ថយហានិភ័យជំងឺបេះដូង។
តើអាហារណាខ្លះមានប៉ូតាស្យូមច្រើន?
១) សណ្ដែកសៀង៖ សណ្ដែកសៀងចំនួន ១៧៩ក្រាម មានផ្ទុកប៉ូតាស្យូម ចំនួន ៨២៩មិល្លីក្រាម។ យោងតាមការសិក្សាបានបង្ហាញថា ការបង្កើនការញ៉ាំជាតិប៉ូតាស្យូម ៤៥% នៃកម្រិតត្រូវការប្រចាំថ្ងៃអាចបន្ថយហានិភ័យនៃ ជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល បាន២១%។ ក្រៅពីនេះ សណ្ដែកសៀង ក៏សំបូរ ដោយសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ផ្សេងទៀតផងដែរ ដូចជា ហ្វូឡាត (Folate) ម៉ាញ៉េស្យូម ជាតិដែក ម៉ងកាណែស (Manganese) និងជាតិសរសៃ។
២) ស្ពៃពួយឡេង៖ ស្ពៃពួយឡេង គឺជាបន្លែមួយដែលមានប៉ូតាស្យូមខ្ពស់។ ស្ពៃពួយឡេង ចំនួន ១៨០ក្រាម មានផ្ទុកនូវប៉ូតាស្យូមប្រហែល ៦៧៥មិល្លីក្រាម។ ក្រៅពីប៉ូតាស្យូម ស្ពៃពួយឡេងក៏មានផ្ទុកនូវវីតាមីន A កាល់ស្យូម វីតាមីន K និងម៉ង់កាណែស ដែលសារធាតុចិញ្ចឹមទាំងនេះសុទ្ធតែអាចជួយដល់ សុខភាពឆ្អឹង មេតាបូលីស និងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំនៃរាងកាយ។
៣)
មើម Beet៖ មើម Beet ចំនួន ១៧០ក្រាម
អាចផ្តល់ជាតិប៉ូតាស្យូម ប្រហែល ៥១៨ មិល្លីក្រាម។ មើម Beet នេះ ក៏សំបូរទៅដោយ ជាតិសរសៃ ម៉ង់កាណែស និងហ្វូឡាតe។ រីឯ ជាតិពណ៌ក្រហមរបស់មើម Beet នេះវិញ គឺជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម
ដែលប្រឆាំងនឹងការខូចខាត ដែលបង្កដោយពពួករ៉ាឌីកាល់សេរី ដើម្បីពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំនៃរាងកាយរបស់យើង។
មើម Beet នេះក៏មាន នីដ្រាត ដែលល្អសម្រាប់សុខភាពបេះដូងផងដែរ។
៤)
ផ្លែចេក៖ ផ្លែចេកមួយផ្លែ
មានផ្ទុកជាតិប៉ូតាស្យូម ចំនួន៤២២ មិល្លីក្រាម។ ផ្លែចេកជាជម្រើសដ៏ល្អសម្រាប់បំពេញជាតិប៉ូតាស្យូមឡើងវិញ
ក្រោយពីការធ្វើលំហាត់ប្រាណ ឬពេលអាកាសធាតុក្ដៅខ្លាំង។ ផ្លែចេក ក៏សំបូរដោយជាតិសរសៃដែលល្អសម្រាប់ពោះវៀនដែរ។
៥)
ផ្លែប៊ឺរ៖ ផ្លែប៊ឺរ
ជាប្រភេទផ្លែឈើដែលសំបូរទៅដោយជាតិប៉ូតាស្យូម និងល្អសម្រាប់បេះដូង ។
ផ្លែប៊ឺរមួយផ្លែមានប៉ូតាស្យូមប្រហែល ៧៥០មិល្លីក្រាម។ ក្រៅពីនេះ ផ្លែប៊ឺរក៏សំបូរទៅដោយជាតិខ្លាញ់ល្អ
ជាតិសរសៃ វីតាមីន C វីតាមីន B6 វីតាមីន K សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម
និងហ្វូឡាត ដែលជាជម្រើសល្អសម្រាប់សុខភាពបេះដូង។
៦)
ត្រីសាល់ម៉ុន៖
ត្រីសាល់ម៉ុន ចំនួន ១៨៧ក្រាម មានផ្ទុកនូវជាតិប៉ូតាស្យូម ប្រហែល ៦៨៣មិល្លីក្រាម។
បន្ថែមពីនេះ ត្រីសាល់ម៉ុន ក៏សំបូរទៅដោយអាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្គា៣ វីតាមីន
និងជាតិរ៉ែសំខាន់សម្រាប់ខួរក្បាលផងដែរ។
៧)
ទឹកដូង៖ ទឹកដូងតែមួយកែវ
ផ្ទុកនូវជាតិប៉ូតាស្យូម ប្រហែល ៦០០មិល្លីក្រាម។
ទឹកដូងជាជម្រើសដ៏ល្អសម្រាប់បំពេញជាតិទឹកឡើងវិញដល់រាងកាយ ជាពិសេសក្រោយពីការធ្វើលំហាត់ប្រាណរួច
និងនៅពេលអាកាសធាតុក្ដៅ។ ការសិក្សាជាច្រើនបានរកឃើញថា ទឹកដូងមានប្រសិទ្ធភាពជាងទឹកធម្មតាក្នុងការបំពេញជាតិទឹកឡើងវិញដល់រាងកាយ។
៨)
ផលិតផលធ្វើពីទឹកដោះគោ៖
ទឹកដោះគោមួយកែវ មានផ្ទុកជាតិប៉ូតាស្យូមប្រហែល ៣០០មិល្លីក្រាម ហើយទឹកដោះគោមានផ្ទុកនូវជាតិខ្លាញ់ទាប
មានប៉ូតាស្យូម ៤០០មិល្លីក្រាម។ រីឯ ពពួកយ៉ាអួតែ មួយពែង (ចំនួនប្រហែល ២៤៥ក្រាម)
ផ្តល់ជាតិប៉ូតាស្យូម ប្រហែល ៤០០មិល្លីក្រាម
និងបាក់តេរីល្អជាច្រើនដែលជួយដល់ដំណើរការរបស់ពោះវៀន។ សម្រាប់យ៉ាអួ
យកល្អគួរជ្រើសរើសយ៉ាអួណា ដែលមិនមានសារធាតុបន្ថែមរសជាតិ ឬស្ករ។
៩)
ផ្លែក្រូច៖
ផ្លែក្រូចក្រៅពីមានផ្ទុកនូវវីតាមីន C ខ្ពស់ហើយនោះ ក៏មានផ្ទុកនូវជាតិប៉ូតាស្យូមផងដែរ។ ទឹកក្រូចមួយកែវ មានផ្ទុកប៉ូតាស្យូមប្រហែល
៤០០មិល្លីក្រាម។ ក្រៅពីនេះ ក្រូចក៏មានផ្ទុកនូវ វីតាមីន A ហ្វូឡាត វីតាមីន B1 និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម។
១០)
ដំឡូងបារាំង៖
ដំឡូងបារាំងដុត ៣០០ក្រាម ផ្តល់ប៉ូតាស្យូម ១២៧៥មិល្លីក្រាម។
ដំឡូងបារាំងក៏មានផ្ទុកនូវពពួកកាបូអ៊ីដ្រាត
និងជាតិសរសៃដែលល្អសម្រាប់សុខភាពដែរ។ រីឯ ដំឡូងជ្វា ១៨០ក្រាមផ្ទុកប៉ូតាស្យូម
៦៧៥មិល្លីក្រាម។
១១)
ទឹកជ្រលក់ប៉េងប៉ោះ៖
ទឹកជ្រលក់ប៉េងប៉ោះ ២៤៤ក្រាម មានប៉ូតាស្យូម ប្រហែល៦៣៨មិល្លីក្រាម។
ទឹកជ្រលក់ប៉េងប៉ោះក៏សំបូរដោយ វីតាមីន A វីតាមីនC វីតាមីនE វីតាមីន B6 និងស្ពាន់។ រីឯ សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដែលមានក្នុងប៉េងប៉ោះ
ក៏អាចប្រឆាំងនឹងការខូចខាត ដែលបង្កដោយពពួករ៉ាឌីកាល់សេរី ប្រឆាំងការរលាក និងពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ
៕
រៀបចំដោយ #SharedKnowledgeHealth
ដកស្រង់ចេញពីគេហទំព័រក្នុងស្រុក
ហេឡូគ្រូពេទ្យ
0 comments:
Post a Comment