ធុរេនជាផ្លែឈើមួយប្រភេទដែលប្រជាជនខ្មែរនិយមទទួលទាន ព្រោះវាមានរសជាតិផ្អែមឆ្ងាញ់ និងមានក្លិនក្រអូប។ រីឯសំបកខាងក្រៅមុតស្រួចដូចបន្លាអីចឹង។ អត្ថប្រយោជន៍ទាំង ១០យ៉ាងរបស់ផ្លែធុរេនដែលល្អចំពោះសុខភាព រួមមាន៖
១) ជាប្រភពថាមពលដ៏ល្អ៖ ញ៉ាំធុរេន២៤៣ក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃ
ស្មើនឹងជាតិកាបូនអ៊ីដ្រាត ២០%នៃតម្រូវការប្រចាំថ្ងៃ ដែលអាចបំពេញជាតិស្ករបានយ៉ាងល្អ
ហើយអាចគ្របដណ្ដប់ជាតិស្ករបានពេញមួយថ្ងៃ។
២) មានជាតិសរសៃខ្ពស់៖ ផ្លែធុរេនមានផ្ទុកនូវជាតិសរសៃខ្ពស់។
ការញ៉ាំធុរេនម្ដងៗ អាចជួយបំពេញជាតិសរសៃបានដល់ទៅ ៣៧%នៃតម្រូវការប្រចាំថ្ងៃរបស់សាពាង្គកាយ។
៣) មានកាឡូរីខ្ពស់៖ ញាំផ្លែធុរេនតែមួយក្លែបអាចទទួលបាន
៣៥០កាឡូរី និងជាតិខ្លាញ់ល្អដែលរាងកាយត្រូវការ
ចំនួន ១៣ក្រាម។
៤)
មានជាតិវីតាមីន C
ខ្ពស់៖
ផ្លែធុរេនមានផ្ទុកនូវ វីតាមីន C
ខ្ពស់ ដែលអាចជួយទប់ស្កាត់ជំងឺមួយចំនួន
ជួយបំពេញជាតិកូឡេស្តេរ៉ុល និងធ្វើឲ្យលំហូរឈាមមានភាពប្រសើរឡើង។
៥)
មានជាតិវីតាមីន B៖ ផ្លែធុរេនក៏មានផ្ទុកនូវ
វីតាមីន B ដែលអាចជួយរក្សាតុល្យភាពក្នុងខ្លួន ការពារភាពចាស់ជ្រៀវជ្រួញ
និងជំងឺបេះដូង ថែមទាំងជួយបង្កើនកូឡេស្តេរ៉ុលល្អ និងជួយបង្កើនកម្រិតអ័រម៉ូន
ម្យ៉ាងដែលអាចបន្ថយអារម្មណ៍តានតឹង ចំពោះជំងឺបាក់ទឹកចិត្ត។
៦)
សម្បូរជាតិដែក និងទង់ដែង៖
ធុរេន សម្បូរទៅដោយជាតិដែក និងទង់ដែង។ ទង់ដែង
និងជាតិដែកទាំងនោះអាចបង្កើតកោសិកាឈាមក្រហមដែលធ្វើឲ្យសុខភាពល្អជានិច្ច។
ធុរេនក៏មានផ្ទុកជាតិម៉ង់កាណែសដែលជួយឲ្យឆ្អឹងរឹងមាំ
និងធ្វើឲ្យស្បែកមានភាពភ្លឺរលោង។
៧)
សម្បូរប៉ូតាស្យូម៖
សារធាតុប៉ូតាស្យូមមានសារសំខាន់ណាស់ ដែលអាចជួយគ្រប់គ្រងសំពាធឈាម
រក្សាកម្រិតសូដ្យូម
និងជួយការគ្រប់គ្រងចង្វាក់បេះដូងទៀតផង។
៨)
ធុរេនមានផ្ទុកសារជាតិម្យ៉ាងដែលជួយឲ្យគេងលក់ស្រួល៖ សារជាតិម្យ៉ាងដែលមាននៅក្នុងផ្លែធុរេន
ត្រូវបានគេទទួលស្គាល់ថាជាថ្នាំងងុយគេងបែបធម្មជាតិដ៏ល្អ ជាពិសេសការទទួលទានធុរេនពេលក្បាលព្រលប់អាចជួយឲ្យគេងលក់យ៉ាងស្កប់ស្កល់។
៩)
ធុរេនជាប្រភពវីតាមីន B1៖
ប្រសិនបើអ្នកចង់បានវីតាមីន B1 បន្ថែមក្នុងរាងកាយ ផ្លែធុរេនគឺជាជម្រើសដ៏ល្អ ព្រោះវាមានផ្ទុកវីតាមីន
B1 ប្រហែលជា ៣០% ដែលអាចបំពេញតម្រូវការប្រចាំថ្ងៃរបស់រាងកាយបានយ៉ាងល្អ។
១០)
មានផ្ទុកអាស៊ីដ folate៖ ផ្លែធុរេនសម្បូរទៅដោយជាតិអាស៊ីដ
folate ដែលអាចជួយក្នុងការបង្ការជំងឺបេះដូង
និងជួយឲ្យខួរក្បាលចងចាំបានល្អ។
ចំណាំ៖ ទោះបីជាការទទួលទានផ្លែធុរេនផ្តល់នូវអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនសម្រាប់សុខភាពក៏ពិតមែន ប៉ុន្តែប្រសិនបើ ទទួលទានច្រើនពេកក៏បានផ្ដល់នូវផលមិនល្អចំពោះសុខភាពផងដែរ ដូចជាប៉ះពាល់ក្រពះ , រាគ, ក្អួត ឬប្រតិកម្មអាលែហ្សី ចំពោះមនុស្សមួយចំនួន ។ ចំពោះស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ និងបុគ្គលដែលមានកម្រិតកូរេស្រ្តេរ៉ូលខ្ពស់ មិនគួរបរិភោគផ្លែធុរេននោះទេ ព្រោះវាធ្វើឱ្យកើនឡើងនូវសម្ពាធឈាមក្នុងខ្លួន។ លើសពីនេះទៅទៀត ចំពោះអ្នកជំងឺដែលមានជំងឺតម្រងនោម ជាពិសេសអ្នកដែលកំពុងព្យាបាលការលាងឈាមក៏មិនត្រូវបានលើកទឹកចិត្តឱ្យបរិភោគផ្លែធុរេននេះផងដែរ ពីព្រោះតែពួកគេលែងមានសមត្ថភាពបញ្ចោញសារធាតុចិញ្ចឹមចេញពីរាងកាយ (ដូចជាប៉ូតាស្យូម) ជាដើម ដែលការទទួលទានជាតិប៉ូតាស្យូមខ្ពស់គឺអាចបង្កើនកម្រិតប៉ូតាស្យូមនៅក្នុងឈាម៕
រៀបចំដោយ #SharedKnowledgeHealth
ដកស្រង់ចេញពីគេហទំព័រក្នុងស្រុក
សប្បាយ និងវេបសាយ kbn
0 comments:
Post a Comment