ត្របែកគឺជាផ្លែឈើក្នុងស្រុកមួយប្រភេទដែលប្រជាជនខ្មែរយើងនិយមក្នុងការទទួលទាន ឬកិនយកជាទឹកសម្រាប់ទទួលទានជាដើម។ ផ្លែត្របែកមិនត្រឹមតែមានរសជាតិជូរផ្អែម និងឆ្ងាញ់ប៉ុណ្ណោះទេ តែវាបានផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនដល់សុខភាពអ្នកទទួលទាន។ វិដេអូនេះនិងរៀបរាប់ពីអត្ថប្រយោជន៍នៃការទទួលទានផ្លែត្របែក ឬទឹកផ្លែកត្របែក៖
១)
បញ្ចុះកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម៖
ការញាំផ្លែត្របែក ឬផឹកទឹកត្របែកបន្ទាប់ពីការទទួលអាហាររួច វាអាចជួយកាត់បន្ថយកម្រិតជាតិស្ករនៅក្នុងឈាម
ព្រោះផ្លែត្របែកមានផ្ទុកសារធាតុដែលជួយគ្រប់គ្រងជាតិស្ករ
និងជួយបង្កអាំងស៊ុយលីននៅក្នុងរាងកាយ។
២)
ជំនួយសុខភាពបេះដូង៖
អ្នកវិទ្យាសាស្ត្របានលើកឡើងថា សារធាតុប្រឆាំងនឹងអុកស៊ីតកម្ម
និងវីតាមីនដែលមាននៅក្នុងផ្លែត្របែកអាចផ្ដល់អត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនមកដល់សុខភាពបេះដូង
ព្រោះផ្លែត្របែកសម្បូរទៅដោយជាតិប៉ូតាស្យូម និងជាតិកាកសរសៃ Fiber ។
៣)
កាត់បន្ថយការឈឺចាប់នៅពេលមករដូវ៖
សារធាតុដែលផ្សំចេញពីស្លឹកត្របែកអាចកាត់បន្ថយការឈឺពោះនៅពេលមករដូវ។
ការស្រាវជ្រាវមួយបានបង្ហាញថាសារធាតុដែលផ្សំចេញពីស្លឹកត្របែកអាចមានប្រសិទ្ធិភាពជាងការប្រើប្រាស់ថ្នាំបំបាត់ការឈឺចាប់ទៅទៀត។
៤) ជំនួយប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ៖ ការញាំផ្លែត្របែកអាចជួយសម្រួលដល់ចលនាពោះវៀន និងអាចបង្ការបញ្ហាទល់លាមកបានទៀតផង។ មួយវិញទៀត វាក៏អាចជួយឲ្យអាការៈរាគឆាប់ជាសះស្បើយបានផងដែរ។
៥)
ជំនួយប្រព័ន្ធការពាររាងកាយ៖
វីតាមីន C ដែលមាននៅក្នុងផ្លែត្របែកអាចជួយឲ្យប្រព័ន្ធការពាររាងកាយ រឹងមាំល្អ ដែលអាចការពារពីការកើតជំងឺផ្សេងដូចជា
ជំងឺផ្ដាសាយជាដើម។ ក្រៅពីនេះអាចជួយ ដល់កោសិកាស្បែក ក្មេងជាវ័យបានយូរ។
៦)
ជំនួយដល់សុខភាពភ្នែក៖ ផ្លែត្របែកមានផ្ទុកនូវ
វីតាមីន A ជាច្រើន ដែលជាជំនួយដ៏ល្អសម្រាប់សុខភាពភ្នែក ។
៧)
ក្រៅពីនេះផ្លែត្របែក
ក៏អាចជួយបំបាត់ការឈឺធ្មេញ និងហើមអញ្ចាញ ជួយបណ្តេញជាតិពុលពីរាងកាយ និងកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីក ។
ចំណាំ៖ ថ្វីត្បិតតែផ្លែត្របែកផ្ដល់សារៈប្រយោជន៍ជាច្រើនចំពោះសុខភាពយើងក៏ពិតមែន
តែក៏មិនគួរទទួលទានច្រើនពេកដែរ ព្រោះវាធ្វើឱ្យឆ្អល់ ឬចុកពោះជាដើម។
រៀបចំដោយ #SharedKnowledgeHealth
ដកស្រង់ចេញពីគេហទំព័រក្នុងស្រុក
ពេទ្យយើង និងសុខក្រម
0 comments:
Post a Comment