ផ្លែខ្នុរ ឬអ្នកខ្លះគាត់និយមហៅថា ផ្លែខ្នោរ។ ផ្លែខ្នុរជាផ្លែឈើមួយប្រភេទដែលមានរសជាតិឆ្ងុញឆ្ងាញ់ ថែមទាំងផ្ដល់អត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនសម្រាប់សុខភាពទៀតផង ព្រោះផ្លែខ្នុរ ផ្ទុកទៅដោយវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែជាច្រើន ដូចជា៖ មាន វីតាមីន C និង A សារធាតុB-complex កាល់ស្យូម ប៉ូតាស្យូម ជាតិដែក ស័ង្កសី សូដ្យូម អាស៊ីតហ្វូលិក កាបូនអ៊ីដ្រាត និងជាតិសរសៃ Fiber ។ ខាងក្រោមនេះគឺជាអត្ថប្រយោជន៍ទាំង ១០ របស់ផ្លែខ្នុរ ដែលល្អសម្រាប់សុខភាពរបស់យើង៖
១) ប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីក
ជំងឺលើសសម្ពាធឈាម ជំងឺក្រពះ និងការរលាកដោយបាក់តេរី និងវីរុស
ហើយទ្រទ្រង់ដល់ប្រព័ន្ធការពាររាងកាយ
២) រក្សាសំពាធឈាមឲ្យមានតុល្យភាព
ធ្វើឱ្យឈាមដើរស្រួល នឹងជំនួយផលិតគ្រាប់ឈាមក្រហម
៣) បង្ការហានិភ័យជំងឺដាច់សរសៃឈាមក្នុងខួរក្បាល
៤) ជំនួយដល់កម្លាំង ដែលផ្ដល់ថាមពលដល់យើង
៥) ការពារប្រព័ន្ធភាពស៊ាំប្រឆាំងជំងឺឆ្លង
និងមេរោគឆ្លងផ្សេងៗ
៦) ថែរក្សាស្បែក និងភ្នែកបានយ៉ាងល្អ
៧) ការពារធ្មេញ និងឆ្អឹង
៨) ជួយសម្រួលដល់ការរំលាយអាហារ
៩) ជួយឱ្យសម្រកទម្ងន់
១០) ជួយកាត់បន្ថយអាការៈអន្ទះអន្ទែង
និងបង្ការភាពស្លេកស្លាំង
ក៏ប៉ុន្តែ ទោះបីជាផ្លែខ្នុរផ្ដល់អត្ថប្រយោជន៍ច្រើនយ៉ាងណា ក៏យើងមិនគួរទទួលទានវាច្រើនពេកឡើយ ហើយសម្រាប់អ្នកដែលមានប្រតិកម្មជាមួយផ្លែខ្នុរ គួរតែកុំទទួលទានអី៕
រៀបចំដោយ #SharedKnowledgeHealth
ដកស្រង់ពី
សុខភាពក្នុងស្រុក តាមរយៈ សុខក្រម-Sokhakrom
0 comments:
Post a Comment