សាច់គោ គឺជាប្រភេទសាច់ក្រហមសម្បូរទៅដោយប្រូតេអ៊ីន ដែលជាប្រភពនៃអាស៊ីតអាមីនេ និងសម្បូរទៅដោយសារជាតិដែក ស័ង្កសី និងវីតាមីនសំខាន់ៗដូចជា វីតាមីនអា វីតាមីនបេ និង វីតាមីនដេ។ ខាងក្រោមនេះគឺជាអត្ថប្រយោជន៍ និងគុណវិបត្តិនៃការបរិភោគសាច់គោ ដែលយើងទាំងអស់គ្នាគួរតែដឹង។
១) ជាប្រភពនៃប្រូតេអ៊ីន ដែលផ្ដល់នូវអាស៊ីតអាមីនេដល់រាងកាយ។ អាស៊ីតអាមីនេនេះ មានតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការផលិតកោសិកា បង្កើនគុណភាពប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ ដែលអាចការពាររាងការយ មានភាពរឹងមាំ និងប្រឆាំងនឹងជំងឺឆ្លងផ្សេងៗ។ រីឯ ប្រូតេអ៊ីន ជាសារធាតុដ៏សំខាន់ ក្នុងការផលិតអង់ទីគ័រការពាររាងកាយ។
២) ជួយជម្រុញឱ្យអុកស៊ីហ្សែនមានដំណើរការល្អក្នុងរាងកាយ។
៣) សារធាតុស័ង្កសីដែលមាននៅក្នុងសាច់គោ មានតួនាទីយ៉ាងចំបង ក្នុងការបង្កើតជាលិកា និងមេតាបូលីស ដើម្បីផលិតថាមពលដល់រាងកាយ តាមរយៈការបំបែកខ្លាញ់ និងសារធាតុមួយចំនួនទៀត។
៤) សម្បូរសារធាតុដែក និងស័ង្កសី ជាដើម។
៥) សាច់គោក្រហម សំបូរទៅដោយវីតាមីនសំខាន់ៗ ដូចជា វីតាមីនអា វីតាមីនបេ និង វីតាមីនដេ ។
៦) បង្កើនសមត្ថភាពខួរក្បាល និងពង្រឹងការចងចាំ។
៧) វីតាមីន B12 និង B6 ដែលមាននៅក្នុងសាច់គោ អាចជួយប្រឆាំងជាតិគីមីផ្សេងៗដែលមាននៅក្នុងរាងកាយ។
៨) ជួយកាត់បន្ថយកត្តាប្រឈម ដែលនាំឲ្យខូចសរសៃប្រសាទ និងបង្កើនប្រព័ន្ធភាពស៊ាំនៃរាងកាយ។
៩) Omega-3 fatty ដែលមាននៅក្នុងសាច់គោ អាចជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង ជំងឺខ្លាញ់ក្នុងឈាម ដែលជាមូលហេតុបង្កឱ្យកើតជំងឺលើសឈាម។
១០) ជំនួយដល់ឆ្អឹង ធ្មេញរឹងមាំ និងបង្កើនថាមពល។
ក៏ប៉ុន្តែ អ្នកបរិភោគសាច់គោ ក៏ត្រូវដឹងផងដែរថា ការទទួលទានសាច់គោញឹកញាប់ពេក និងសាច់ជាប់ឈាម គឺប្រឈមនឹងបញ្ហាសុខភាព ជាពិសេសសុខភាពបេះដូង។
- ការបរិភោគសាច់គោច្រើនពេក ធ្វើឱ្យបាត់បង់តុល្យភាពលំនឹង និងបង្កើនជាតិអាស៊ីតក្នុងរាងកាយ។
- សារធាតុកូលេស្តេរ៉ុល និងសូដ្យូមដែលមាននៅក្នុងសាច់គោ អាចធ្វើឱ្យប៉ះពាល់ដល់សុខភាពបេះដូង ដែលអាចធ្វើឱ្យប្រឈមបញ្ហាសរសៃឈាម និងបេះដូង។
គួរចំណាំផងដែរ៖ ការទទួលទានសាច់គោជាប់ឈាម ដែលមិនបានចម្អិនឱ្យឆ្អិនល្អ ១០០ % អាចផ្ដល់ផលប៉ះពាល់ដល់សុខភាពច្រើនជាង បើប្រៀបធៀបទៅនឹងសាច់គោដែលបានចម្អិនឆ្អិន ១០០%៕
រៀបចំដោយ #SharedKnowledgeHealth
ដកស្រង់ចេញពីគេហទំព័រក្នុងស្រុក សុខក្រម
0 comments:
Post a Comment