Thursday, June 13, 2024

អត្ថប្រយោជន៍នៃការញាំក្រសាំងទាប

 ក្រសាំងទាប ​ច្រើន​ដុះ​នៅ​ តាម​ដី​ដែល​មាន​សំណើម​ ដូច​ជា​ដុះ​តាម​គុម្ព​ផ្កា​ ក្នុង​សួន​បន្លែ​ តាម​កៀនកោះ​ដែល​សើម​ត្រជាក់ ​ ​ជា​ដើម។ ដើម​វា​ស្រួយ​ហើយ​មាន​ពណ៌​ស​ថ្លា​ ចំណែក​ស្លឹក​វិញ​ពណ៌បៃតង​ភ្លឺ​ និង​រសជាតិ​ប្រហាក់​ប្រហែល​នឹង​ត្រកួនដែរ​។

 ក្រសាំង​ទាប​នេះ​អាច​យក​មក​ធ្វើ​ម្ហូប​បាន​យ៉ាង​ឆ្ងាញ់​ពិសា​ ដែល​ជា​ទូទៅ​ខ្មែរ​យើង​និយម​ ឆា​ត្រឡប់​ជាមួយ​​សាច់​គោ​ ឬ​ត្រលប់​ខ្លាញ់​ជ្រលក់​ទឹក​ម្រេច​។​ ក្រៅ​ពី​អាច​ធ្វើ​ម្ហូប​យ៉ាង​ឆ្ងាញ់​ពិសា​រហើយ​នោះ ​ក្រសាំង​ទៀប​ក៏​មាន​អត្ថប្រយោជន៍​ចំពោះ​សុខភាព​ សម្រស់​ និង​​ព្យាបាល​ពី​ជំងឺ​ផង​ដែរ​ ដោយសារ ​វា​មាន​ផ្ទុក​ជាតិ​ វីតាមីន​សេ​ និង​បេតាការ៉ូទីនខ្ពស់ ។

នៅ​តាម​ប្រទេស​អភិវឌ្ឍន៍​មួយ​ចំនួន​ បាន​ធ្វើ​ការ​ស្រាវជ្រាវ​ ហើយ​យក​ក្រសាំង​ទាប​ច្នៃ​ជា​ឱសថ​ មក​ប្រើ​ ដើម្បី​បន្ថយ​កូលេស្ដេរ៉ូល​ក្នុង​ឈាម។ 

ចំណែក​ឯ ​ស្លឹក​ក្រសាំងទាប​វិញ​គេ​យក​មក​បុក​ពូត​​យក​ទឹក​ពិសា​ដែល​ជួយ​បាន​ច្រើន​មុខ​ដូច​ជា​៖

    បន្ថយ​កម្ដៅ​ កែការ​រលាក

    ​បំបាត់​ចុកពោះ, បំបាត់​ការឈឺក្បាល, បំបាត់​ជំងឺ​ភ្នែក​ដុះ​កន្ទុយ​ថ្លែន​,  បំបាត់​អាការ​ឈឺ​សន្លាក់

    ជំនួយ​ដល់សុខភាពបេះដូង​, ជួយ​ឲ្យ​បត់​ជើង​តូច​ស្រួល

    ទប់ស្កាត់​ពពួក​បាក់តេរី​ដែល​ធ្វើ​ឲ្យ​កើត​មុន​ រើម​ ឫ​បូស

    ប្រឆាំង​រ៉ាឌីកាល់សេរី​ ​ទប់ស្កាត់​ជម្ងឺ​មហារីក​ ដូច​ជា​មហារីក​សុដន់

ស្លឹក​ក្រសាំងទាប​អាច​ជួយ​បំប៉ន​ស្បែក​ឲ្យ​ភ្លឺ​​រលោង  ( ដោយ​យក​ស្លឹក​ដាំ​ទឹក​ទុក​ក្លាសេ​ឲ្យ​ត្រជាក់​យក​មក​លាង​មុខ​ ) ច្របាច់​ស្លឹក​យក​មក​កក់​សក់​បំបាត់​ជ្រុះ​ និង​ធ្វើ​ឲ្យ​សក់​ភ្លឺ​ទន់​រលោងទៀតផង។

រៀបចំដោយ #SharedKnowledgeHealth

ដកស្រង់ចេញពីគេហទំព័រក្នុងស្រុក សប្បាយ

0 comments:

Post a Comment