Thursday, June 13, 2024

អត្ថយោជន៍របស់ផ្លែផាសិន

 ផ្លែផាសិន(Passion Fruit) គឺជាផ្លែឈើ មួយប្រភេទដែល មានសំបកពណ៌ស្វាយ ពណ៌លឿង ពណ៌មាស ហើយគេនិយម យកមកក្រឡុក ជាទឹកផ្លែឈើ សម្រាប់ទទួលទាន ព្រោះវាត្រូវបាន គេរកឃើញថា អាចផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ យ៉ាងច្រើនលើសលប់ និងល្អសម្រាប់សុខភាពរបស់យើង។ ផ្លែផាសិន​ មានសារធាតុចិញ្ចឹម ដូចជា៖ សារធាតុរ៉ែ  វីតាមីនអា វីតាមីនសេ ជាតិដែក ម៉ាញ៉េស្យូម ផូស្វ័រ ប៉ូតាស្យូម ទង់ដែង ជាតិសរសៃ និងប្រូតេអ៊ីន។ វីតាមីនសេ នៅក្នុងផ្លែផាសិន ជួយរំញោចសកម្មភាព នៃកោសិកាឈាមស និងប្រព័ន្ធការពារ ប្រព័ន្ធភាពស៊ាំផ្សេងទៀត និងអាចការពារអ្នក ពីជំងឺទូទៅផ្សេងៗបាន។ 

ដូច្នេះ ប្រសិនបើ អ្នកញ៉ាំផ្លែផាសិនមួយផ្លែ ជាប្រចាំថ្ងៃ អាចផ្តល់វីតាមីនប្រហែល 30 មីលីក្រាម នៃវីតាមីនសេ ។ ខាងក្រោមនេះគឺជាគុណប្រយោជន៍ចំបងៗ នៃការទទួលទាន ផ្លែផាសិន ដែលល្អសម្រាប់សុខភាព​ដូចតទៅ៖

) រក្សាសម្ពាធឈាម៖ ការទទួលទាន ផ្លែផាសិនរាល់ថ្ងៃ អ្នកនឹងទទួលបាន ប៉ូតាស្យូម ១/៤ នៃសារធាតុរ៉ែ សំខាន់ៗទាំងអស់។ ក្រៅពីនេះ ផ្លែផាសិនអាចជួយ សម្រួលដល់ចរាចរឈាម ពង្រឹងសុខភាពសរសៃឈាមបេះដូង និងកាត់បន្ថយ ភាពតានតឹង នៅក្នុងបេះដូង។ សារធាតុប៉ូតាស្យូម មានសារ:សំខាន់ខ្លាំងណាស់ ក្នុងការរក្សាលំនឹង ជាតិទឹកនៅក្នុងខ្លួន។ ដូច្នេះ អ្នកគួរតែ ទទួលទានផ្លែផាសិនឲ្យបានទៀងទាត់ ដើម្បីថែរក្សាបេះដូង និងកោសិកាឲ្យមានសុខភាពល្អ។

) បង្កើនប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ៖ ផ្លែផាសិន សម្បូរទៅដោយវីតាមីនអា វិតាមីនសេ និងសារធាតុចិញ្ចឹម សំខាន់ដូចជា៖ បេតាការ៉ូទីន(beta carotene) ដែលមានប្រសិទ្ធភាព ក្នុងការជម្រុញឲ្យ ប្រព័ន្ធភាពស៊ាំដំណើរការបានល្អ។ ការទទួលទានផ្លែផាសិនទៀងទាត់ អាចជួយឲ្យរាងកាយ ធន់នឹងជំងឺគ្រុនផ្តាសាយ រួមទាំងការឆ្លងមេរោគផ្សេងៗបានផងដែរ។

) រក្សាសុខភាពសរសៃឈាមបេះដូង៖ ផ្លែផាសិន ជាផ្លែឈើមួយប្រភេទ ដែលមានផ្ទុកជាតិខ្លាញ់ទាប ហើយស្ទើរតែគ្មានជាតិកូឡេស្តេរ៉ុលសោះ។ ផ្ទុយទៅវិញ ផ្លែផាសិនមានផ្ទុក ជាតិសរសៃច្រើន ដែលអាចកាត់បន្ថយ កូឡេស្តេរ៉ុលអាក្រក់ ក្នុងឈាម និងបង្កើនកូឡេស្តេរ៉ុលល្អ ក្នុងឈាមជំនួសវិញ។

) ការពារជំងឺមហារីក៖ សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម នៅក្នុងផ្លែផាសិន មានសមត្ថភាព អាចកាត់បន្ថយរ៉ាល់ឌីកាល់សេរី នៅក្នុងរាងកាយអ្នកជំងឺមហារីក មានប្រសិទ្ធភាពបំផុត ដែលអាចប្រឆាំងនឹង ជំងឺមហារីកសួត មហារីកមាត់ និងប្រភេទនៃជំងឺមហារីកផ្សេងៗទៀត។

) ថែរក្សាពោះវៀនឲ្យមានសុខភាពល្អ៖​ ផ្លែផាសិន អាចផ្តល់ជាតិសរសៃខ្ពស់រហូតដល់ទៅ ៩៨% នៅពេលដែលអ្នកទទួលទានរាល់ថ្ងៃ។ ជាតិសរសសៃ គឺជាផ្នែកមួយដ៏សំខាន់ នៃរបបអាហារ ព្រោះវាអាចជួយសម្រួលក្នុងការរំលាយអាហារ កាត់បន្ថយបញ្ហាទល់លាមក ប្រឆាំងនឹងជំងឺរលាកពោះវៀន មហារីកពោះវៀនធំ និងរន្ធគូថ ផងដែរ។

) ធ្វើឲ្យឆ្អឹងមានសុខភាពល្អ៖ ផ្លែ ផាសិន គឺជាប្រភពសម្បូរបែបនៃសារធាតុរ៉ែ ដូចជាជាតិដែក ស្ពាន់ ម៉ាញ៉េស្យូម និងផូស្វ័រ សំខាន់សម្រាប់បង្កើនដង់ស៊ីតេរ៉ែនៅក្នុងឆ្អឹង និងធ្វើឲ្យឆ្អឹងរឹងមាំ។ សារធាតុរ៉ែទាំងនេះ ដើរតួសំខាន់ក្នុងការបង្កើនល្បឿនជួសជុលឆ្អឹង និងកាត់បន្ថយការរលាកសន្លាក់។

) កែលម្អភ្នែកឲ្យមានសុខភាពល្អ៖ ផ្លែផាសិន គឺជាផ្នែកមួយ នៃអាហារដែលមាន អត្ថប្រយោជន៍ខ្លាំងបំផុតសម្រាប់សុខភាពភ្នែក ដោយសារតែ ផ្លែផាសិនមានផ្ទុក សារធាតុប្រឆាំងកម្រិតខ្ពស់ ដូចជា៖ វីតាមីនអា វិតាមីនសេ ជាដើម។ សារធាតុចិញ្ចឹមទាំងនេះ អាចការពារភ្នែក ពីការបំផ្លាញរបស់ រ៉ាឌីកាល់សេរី និងការពារស្រទាប់កែវភ្នែកផងដែរ។ លើសពីនេះ សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មខ្ពស់ នៃផ្លែផាសិនអាចជួយ កាត់បន្ថយស្នាមជ្រួញ និងធ្វើឲ្យ ស្បែកមានសំណើមល្អ៕

រៀបចំដោយ #SharedKnowledgeHealth

អត្ថបទនេះដកស្រង់ចេញពីគេហទំព័រក្នុងស្រុក

1 comment: