ត្រសក់ គឺបន្លែមួយប្រភេទដ៏ប្រជាប្រិយ សម្រាប់មុខម្ហូបទូទៅ នៅក្នុងប្រទេសកម្ពុជាយើង។ ក្រៅពីនេះទៅទៀត យើងសង្កេតឃើញថាប្រជាជនកម្ពុជាយើង ចូលចិត្តយកត្រសក់មកធ្វើជាជ្រក់ ចាវ ឬធ្វើជាអន្លក់ជាដើម។ សារប្រយោជន៍ដែលយើងនឹងទទួលបានពីការទទួលទានផ្លែត្រសក់ដែលល្អសម្រាប់សុខភាពមានដូចខាងក្រោម៖
១) សម្បូរទៅដោយជីវជាតិ៖ ត្រសក់ផ្ទុកនូវកាឡូរីទាប មានវីតាមីន និងសារធាតុចិញ្ចឹមខ្ពស់។ នៅក្នុងត្រសក់ ៣០០ ក្រាមមានផ្ទុកប្រូតេអ៊ីន ២ ក្រាម ជាតិសរសៃ Fiber ២ ក្រាម និងសារជាតិចិញ្ចឹមជាច្រើនទៀត។
២) ផ្ទុកសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម៖ ការសិក្សាមួយបានបង្ហាញថា ការទទួលទានត្រសក់អាចជួយកម្ចាត់ជាតិអុកស៊ីតកម្មនៅក្នុងរាងកាយបានយ៉ាងមានប្រសិទ្ធ ជាតិអុកស៊ីតកម្មគឺជារ៉ាឌីកាល់សេរី ដែលវាផ្ដល់ផលប៉ះពាល់ដល់សុខភាព ដូចជា ជំងឺមហារីក ជំងឺបេះដូង និងបញ្ហាស្រ្តេសជាដើម។
៣) ផ្ដល់ជាតិសំណើម៖ ផ្លែត្រសក់មួយ មានផ្ទុកជាតិទឹកប្រហែលជា ៩៦% ដែលអាចជួយបំពេញជាតិទឹកនៅក្នុងរាងកាយបានយ៉ាងល្អ ជាហេតុផ្ដល់នូវជាតិសំណើមបានយ៉ាងល្អដល់រាងកាយ និងស្បែកដែលអាចការពារការប្រេះស្បែក ជាពិសេសនៅក្នុងរដូវត្រជាក់ ឬរដូវលំហើយ ជាដើម ។
៤) ជួយសម្រកទម្ងន់៖ ដោយសារតែផ្លែត្រសក់មានផ្ទុកនូវកាឡូរីទាប ដូច្នេះត្រសក់គឺជាជម្រើសដ៏ល្អមួយសម្រាប់អ្នកចង់សម្របទម្ងន់ និងអាចជួយដល់សុខភាពបានច្រើនទៀតផង ព្រោះត្រសក់ចំនួន ៣០០ ក្រាម មានផ្ទុកកាឡូរីចំនួន ៤៥ ក្រាម។
៥) កាត់បន្ថយកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម៖ ការស្រាវជ្រាវមួយបានលើកឡើងថា ត្រសក់អាចជួយកាត់បន្ថយជាតិស្ករនៅក្នុងឈាម និងអាចការពារពីការកើតជំងឺទឹកនោមផ្អែមបានទៀតផង។
៦) សម្រួលដល់ដំណើរការពោះវៀន៖ ការទទួលទានផ្លែត្រសក់ អាចជួយសម្រួលដល់ចលនាពោះវៀន។ ដោយសារតែត្រសក់មានផ្ទុកនូវជាតិទឹកច្រើន វាជួយព្យាបាលបញ្ហាទល់លាមក សម្រួលដល់ការបន្ទោរបង់បានល្អ។
៧) អាចកាត់បន្ថយកម្ដៅទាំងក្នុងនិងក្រៅរាងកាយ ៖ ដោយគ្រាន់តែយកត្រសក់ចិតជាចំណិត រួចបិទលើស្បែក វាអាចជួយបន្ថយការរលាកដោយកម្ដៅពន្លឺព្រះអាទិត្យ ។
៨) កម្ចាត់ជាតិពុលចេញពីរាងកាយ ៖ សារធាតុទឹកក្នុងផ្លែត្រសក់ដើរតួសំខាន់ក្នុងការជួយសម្អាតកាកសំណល់មិនល្អចេញពីរាងកាយ ប្រសិនបើយើងទទួលទានត្រសក់ជាប្រចាំ អាចជួយរំលាយក្រួសក្នុងតម្រងនោមបានទៀតផង ។
៩) ជួយបំពេញបន្ថែមនូវវីតាមីនដែលរាងកាយត្រូវការជាប្រចាំថ្ងៃ៖ ផ្លែត្រសក់ផ្ទុកនូវវីតាមីនជាច្រើនប្រភេទដែលរាងកាយយើងត្រូវការចាំបាច់ជាប្រចាំថ្ងៃ ដូចជា វីតាមីន A , វីតាមីន B និងវីតាមីន C ដែលវីតាមីនទាំងនេះអាចជួយជំរុញដល់ប្រព័ន្ធការពាររាងកាយ ធ្វើឱ្យមានអារម្មណ៍ស្រស់ស្រាយ និងពោរពេញទៅដោយថាមពលទៀតផង ។
១០) ជួយជំរុញដល់សុខភាពសន្លាក់ ក៏ដូចជាបន្ថយការឈឺចាប់ពីជំងឺសន្លាក់៖ ផ្លែត្រសក់ផ្ទុកនូវសារធាតុរ៉ែយ៉ាងច្រើន និងស៊ីលីកាដែលបានជួយជំរុញដល់សុខភាពសន្លាក់តាមរយៈការពង្រឹងដល់ជាលិកាតភ្ជាប់នានា ៕
រៀបចំដោយ #SharedKnowledgeHealth
ដកស្រង់ចេញពីគេហទំព័រក្នុងស្រុក ពេទ្យយើង និងកោះសន្តិភាព
សូមអរគុណសម្រាប់ការចែករំលែក
ReplyDelete