Thursday, June 20, 2024

អត្ថប្រយោជន៍របស់ផ្លែប៉េងបោះ

ផ្លែប៉េងប៉ោះ ត្រូវបានគេចាត់ទុកថាជាផ្លែឈើផង និងបន្លែផង ដោយសារតែវាមានគុណប្រយោជន៏ជាច្រើន។ អ្នកក៏ប្រហែលជាធ្លាប់ដឹងហើយថា ផលិតផលថែរក្សាសំរស់ ជាច្រើនប្រភេទក៏ត្រូវបានគេយកប៉េងប៉ោះមកប្រើធ្វើជាធាតុផ្សំផងដែរ។ 

ផ្លែប៉េងប៉ោះ សំបូរទៅដោយអាហាររូបត្ថម្ភ ដែលចាំបាច់ជាប្រចាំថ្ងៃ។ ខាងក្រោមអត្ថប្រយោជន៍ដែលយើងនឹងទទួលបានពីការទទួលទានផ្លែប៉េងប៉ោះ ដែលល្អសម្រាប់សុខភាព៖

) សំបូរដោយវីតាមីនសេ វីតាមីនអេ វីតាមីនខេ និងប៉ូតាស្យូម៖ ប៉េងប៉ោះតែមួយផ្លែអាចផ្តល់ ៤០%នៃវីតាមីនសេ ដែលត្រូវការជាប្រចាំថ្ងៃ ម្យ៉ាងទៀតវាក៏ផ្ទុកនូវវីតាមីនអេដែលអាចជំនួយដល់ភ្នែក និងសុខភាពស្បែក វីតាមីនខេជួយអោយឆ្អឹងរឹងមាំ និងប៉ូតាស្យូមជាសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ជួយដល់មុខងារបេះដូង ការកន្រ្តាក់សាច់ដុំ រក្សាសម្ពាធឈាម និងរក្សាសមតុល្យទឹកក្នុងរាងកាយ។

) ជួយអោយបេះដូងមានសុខភាពល្អ៖ ប៉េងប៉ោះមានផ្ទុកនូវសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មមួយដែលហៅថាលីកូប៉ែន។ ការបរិភោគផ្លែប៉េងបោះអាចរក្សាកម្រិតឈាម កាត់បន្ថយការដាច់សសៃឈាម និងកត្តាហានិភ័យដែលបង្កើនឱកាសនៃការវិវត្តទៅជាជំងឺបេះដូង ទឹកនោមផ្អែម និងជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាលជាដើម។ ​

) ជំនួយភ្នែក៖ សារធាតុលីកូប៉ែនដែលមាននៅក្នុងផ្លែប៉េងបោះ ក៏ល្អសម្រាប់ភ្នែកផងដែរ។ យោងតាមការសិក្សាបានឱ្យដឹងថា សារធាតុចិញ្ចឹមទាំងនោះ គឺជំនួយដល់ភ្នែក, ការពារប្រឆាំងនឹងស្ថានភាពភ្នែក , ជំងឺភ្នែកឡើងបាយ និងការចុះខ្សោយនៃភ្នែកផងដែរ។

) ជំរុញសុខភាពរំលាយអាហារ៖ សារធាតុរាវ និងជាតិសរសៃដែលមាននៅក្នុងប៉េងប៉ោះ អាចមានប្រយោជន៍ចំពោះការទល់លាមក ព្រោះបើយោងតាម USDA បានអោយដឹងថា ប៉េងប៉ោះដ៏ធំមួយមានផ្ទុកជាតិទឹក ៦ អោន និងជាតិសរសៃ ១.៥ ក្រាម ដែលអាចជួយអោយរាងកាយរំលាយអាហារបានល្អ និងមានភាពងាយស្រួលក្នុងការបត់ជើងធំថែមទៀតផង។

) ជួយក្នុងការគ្រប់គ្រងជំងឺទឹកនោមផ្អែម៖ ប៉េងប៉ោះ អាចជាអាហារការពារសម្រាប់អ្នក ដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែមទាំង ២ ប្រភេទ។ ក្នុងការសិក្សាមួយបាននិយាយថាអ្នកដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែម ដែលបរិភោគប៉េងប៉ោះរយៈពេល ៣០ថ្ងៃ នោះជាតិខ្លាញ់របស់ពួកគេនឹងធ្លាក់ចុះ និងអាចបំផ្លាញនូវហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូងបានយ៉ាងល្អ ហើយវាក៏អាចជួយអ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម កាត់បន្ថយនៃហានិភ័យជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល និងគាំងបេះដូងថែមទៀតផង។

) ជួយដល់សុខភាពស្បែក៖ តាមការសិក្សាក្នុងឆ្នាំ ២០១១ បានឱ្យដឹងថាការរួមបញ្ចូលគ្នារបស់ប៉េងប៉ោះ និងប្រេងអូលីវ អាចប្រឆាំងនឹងការបំផ្លាញពីពន្លឺព្រះអាទិត្យ និងអាចជួយជំរុញក្នុងការផលិតកូឡាជែន ដែលអាចរក្សាសុខភាពស្បែករឹងមាំ និងក្មេងជាងវ័យ ហើយអ្នកវិទ្យាសាស្ត្រជឿជាក់ថា លីកូឡែន ដែលមាននៅក្នុងប៉េងប៉ោះ គឺសំខាន់ខ្លាំងណាស់សម្រាប់សុខភាពស្បែក។

) ប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីក៖ ភាគល្អិតតូចៗរបស់សារធាតុលីកូប៉ែនដែលមានក្នុងប៉េងបោះ ដែលអាចជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យ នៃជំងឺមហារីកក្រពេញប្រូស្តាត មហារីកក្រពេញអូវែ មហារីកសួត និងក្រពះផងដែរ។

រៀបចំដោយ #SharedKnowledgeHealth

ដកស្រង់ចេញពីគេហទំព័រក្នុងស្រុក ក្នុងស្រុកធីវី

0 comments:

Post a Comment